Hyvän käyttöliittymäsuunnittelun tärkeydestä – Inet Media

Hyvän käyttöliittymäsuunnittelun tärkeydestä

Se tuntuu itsestään selvältä, mutta se jää usein huomiotta. Hyvä käyttöliittymäsuunnittelu voi merkitä eroa ohjelmistotuotteen hyväksymisen ja sen markkinoilla epäonnistumisen välillä. Jos loppukäyttäjä pitää ohjelmistoa liian monimutkaisena tai vaikeasti ymmärrettävänä, erinomainen tuote on tuomittu epäonnistumaan. Kehittäjän tavoitteena tulisi olla tehdä ohjelmistosta mahdollisimman ammattimaisen näköinen ja helppokäyttöinen.

Valitettavasti olen löytänyt, että monet suuret yritykset – erityisesti pienet tai hyvin erikoistuneet ohjelmistoyritykset – kiinnittävät vain vähän huomiota hyvän käyttöliittymätyylin mekaniikkaan.

Onneksi emme toimi yrityksessämme niin.

Kehitystiimimme panostti paljon käyttöliittymän intuitiiviseen ja erittäin helppoon, koska tiedämme, että asiakkaamme arvostavat tätä. Kehun usein joukkuetovereitani siitä, että he ovat tajunneet, että huippuosaamista kannattaa tavoitella.

Palataan aiheeseen … En muista, kuinka monta kertaa olen törmännyt ohjelmistoihin, jotka on suunniteltu toimimaan, mutta vähät huomioon helppokäyttöisyys. Jos ohjelmisto pakottaa operaattorit jatkuvasti tutustumaan käsikirjaan tai huijauksiin, se on melko hyvä osoitus siitä, että käyttöliittymää on parannettava. Samoin ohjelmistojen on mahdollistettava se, että käyttäjät voivat suorittaa tehtäviä nopeasti ja tehokkaasti ilman, että he uhraavat tehoa ja joustavuutta. Tämä vaikuttaa intuitiivislta, mutta niin usein tämä harkinta puuttuu.

Surullinen osa on, että tämä puute voidaan usein korjata muutamalla yksinkertaisella ohjeilla. Tämä auttaa esimerkiksi, jos käyttäjät voivat kirjoittaa tietoja painikkeilla ja luetteloruuduilla käsin kirjoittamisen sijaan. Tämä auttaa, jos ohjelmistossa on ponnahdusikkuna, joka ohjaa käyttäjää matkan varrella. Harkittukin valikoima kuvakkeita ja muita grafiikoista voi muuttaa jyrkän oppimiskäyrän lyhyiksi, lempeiksi rinteille.

Tässä suhteessa jopa vähäpätöiset asiat, kuten oikeinkirjoitus ja kielioppi, ansaitsevat huomiota.

Ohjeiden huono ilmaisu voi olla erittäin turhauttavaa operaattorille – ja vaikka ei olisikaan, ne heijastavat huonosti sovelluksen kehittäjää.

Hyvän käyttöliittymäsuunnittelun mekaniikasta on paljon enemmän sanottavaa, mutta se on aihe, jonka kokonaiset kirjat voivat (ja ovat) kirjoittaneet. Nämä ovat ohjelmistojen huippuosaamisen olennaisia elementtejä, ja niitä kannattaa tavoitella.

Written by