jpeg verrattuna raw tiedostoon

JPEG

JPEG tiedostot käsitellään suoraan kamerassa. Usein kamera tekee hyvää jälkeä mutta haittapuolena se että käsittelyn jälkeen kuva pakataan ja kuvan laatu heikkenee hieman. Kamera säätää siis värit, valotuksen, kontrastin sekä terävöittämisen. Kuva on siis suoraan valmis tulostettavaksi.

RAW

RAW tiedostot ovat pakkaamattomia ja käsittelemättömiä ja kaikki info mitä kameran kenno rekisteröi säilyy. Koska Raw:ta ei käsitellä ollenkaan kamerassa tiedosto voi näyttää aika surkealta ennenkuin tiedosto käsitellään kuvaksi, ja säädetään kontrasti, väri jne. Nykyään esim. Windows 10 pystyy näyttämään Raw tiedostot kuvina ilman kuvankäsittelyohjelmaa, vaikkakin huonolaatuisina.

Raw kuva käsitellään kuvankäsittelyohjelmalla kuten Affinity, Photoshop (Elements), Lightroom tai Gimp.

Kuvat voidaan kuvankäsittelyohjelmista tallentaa eri muotoihin, joista seuraavat tukevat läpinäkyvyyttä: Psd, Png, WebP

Painoa varten kuva tallenetaan Tiff:ksi, ja värimaailma Adobe RGB 1998, kun nettiä ja labbiksessa tulostusta varten oikea muoto on sRgb.